Talvi
Talvikunnossapidosta vastaa huoltoyhtiö.
Kesä
Pihan kesäkunnossapidosta vastaavat Oulun Soittoniekan osakkaat itse.
Kesän 2023 leikkuuvuorot näet täältä: Kesän 2023 ruohonleikkuuvuorot
Pihanhoitovälineet
Oulun Soittoniekka yhtiölle on hankittu yhteiseen käyttöön Makitan akkukäyttöinen DLM460Z ruohonleikkuri ja DUR189Z trimmeri. Trimmeri ja ruohonleikkuri sijaitsevat väestösuojan eteisessä kesäkaudella, josta ne siirretään talveksi varaston puolelle. Laitteet ovat vapaasti asukkaiden käytettävissä pihapiirin yhteisien ja omien nurmialueiden hoitoon. Myöhemmin pyrimme ottamaan käyttöön varausjärjestelmän, jolloin laitteiden käytön suunnittelu helpottuu.
Ennen käyttöä
Ennen käyttöä tulisi tutustua laitteiden käyttö- ja turvaohjeisiin. Aseta akut laitteisiin vasta sen jälkeen, kun olet tutustunut niiden ohjeisiin ja toimintaan. Käytä aina suojalaseja ja asianmukaisia suojavarusteita trimmeriä tai ruohonleikkuria käyttäessä!
Käytön jälkeen
Käytön jälkeen poista laitteista ensimmäiseksi akut ja laita ne laturiin. Puhdista laitteet niille varatulla harjalla ja lisäksi ruohonleikkurin ruohosäiliö tulisi tyhjentää biojäteastiaan.
Jos laitteiden käytössä on jotain kysyttävää, voit olla yhteydessä yhtiön hallitukseen.
Siivous
Kevätsiivous on tehtävä heti kun se on mahdollista alueiden kuivuttua riittävästi.
Talvella levitetty hiekoitushiekka poistetaan heti lumen sulamisen jälkeen, jolloin se ei vielä pölise.
Lehdet haravoidaan pois nurmikolta ja istutusalueet siistitään roskista.
Syksyisin poistetaan tippuneet lehdet nurmikoilta. Istutusalueilla mahdollisesti olevat kastelusyvennykset tasoitetaan, ettei vesi keräänny kasvien juurelle ja vahingoita niitä.
Nurmikoiden hoito
Nurmikoiden leikkaus on pyrittävä suorittamaan kuivalla säällä. Leikkaus tehdään niin usein, ettei leikkausjätettä tarvitse erikseen haravoida pois. Puiden ja erilaisten varusteiden ympäristöt leikataan tarvittaessa käsityövälinein. Erityisen varovainen on oltava puiden runkojen läheisyydessä, ettei niitä vahingoiteta ja aiheuteta pysyviä runkovikoja.
Normaali leikkauskorkeus on max 5 cm, syksyn viimeisessä leikkauksessa leikkuukorkeus jätetään hieman korkeammaksi talvehtimisen takia.
Nurmikot paikataan heti keväällä. Pinta rikotaan jyrsimellä ja haravalla, lisätään kerros uutta multaa ja kylvetään uusi siemen. Siemenet peitetään haravalla ja pinta tiivistetään.
Pensaiden hoito
Pensasryhmät tarkistetaan keväällä ennen kasvuunlähtöä. Poistetaan sairaat, katkenneet ja kuivuneet oksat pensaan tyveä tai tervettä oksanhaaraa myöten. Tarvittaessa leikataan lisäksi vanhimpia oksia tyveä myöten pensasta harkitusti harventaen, mutta niin ettei sen ulkomuoto varsinaisesti muutu. Pensasaidat leikataan muotoon. Uutta kasvua jätetään korkeintaan 20 cm/kasvukausi. Sivut tasataan siten, että aita kapenee yläosaa kohti. Leikkaus tehdään heinä/elokuun vaihteessa. Kun haluttu korkeus (1,8–2,0 m) on saavutettu, pidetään aita kurissa voimakkaalla leikkauksella.
Kastelu
Pensasalustoja kastellaan 10–20 litraa/taimi ja puita 50–100 litraa/taimi. Kastelun jälkeen tiivistynyt maanpinta muokataan haihtumisen estämiseksi. Nurmikoita voi joutua kastelemaan pitkinä poutakausina. Kastelu pyritään antamaan illalla ja tyynellä ilmalla, jolloin haihtuminen on vähäisintä.
Vuotuislannoitukset
Keväisin annetaan typpipitoisia lannoitteita ja raekalkkia valmistajien antamien ohjeiden mukaan. Syksyllä annetaan vähätyppisiä tai typettömiä lannoitteita talvenkestävyyden parantamiseksi. Nurmikko voidaan lannoittaa erityisesti nurmikolle tarkoitetulla lannoitteella, esim. Biolanin kalkitseva nurmikkolannoite tai Nurmikon kestolannoksella. Hoitolannoitukset aloitetaan istutusta seuraavana vuonna. 5–7 vuoden välein maasta kannattaa ottaa viljavuusnäytteet ravinnetason selvittämiseksi ja lannoitusohjeiden täsmentämiseksi.
Kasvitaudit ja -tuholaiset
Jos vaurioita havaitaan, torjuntaan ryhdytään heti tarkoitukseen sopivaa torjunta-ainetta käyttäen.